【原來私下係…】姚子羚罕有大晒合照

藝人陳山聰、姚子羚、唐詩詠等開拍無綫新劇《唐人街》,此劇背景乃六十年代,之後會到泰國拍攝外景,台前幕後均為《城寨英雄》和《同盟》班底,而眾兄弟姊妹如陳展鵬、伍允龍與王君馨等一同跟郭師傅練功,未正式開工已經打到飛起。

廣告

廣告

首次拍打戲的詩詠,表示今次主要打的是八卦掌,她謂:「我哋練功時郭師傅都就住我,但係好辛苦,因為自己從未試過打,佢哋都拍過一、兩套,但我未拍過打,要從頭學起,不過辛苦得嚟都幾有趣,練時發現自己隻腳唔夠力,好多位要留意。」

問有否受傷?她謂:「撞倒在所難免,之前有做Gym就好啲,但打起嚟都唔夠力,仲要努力練習。」王君馨指今次自己打八極拳,稱最近練功練到攰死。

陳山聰和姚子羚這對合作多次…

劇集《同盟》

私底下又是要好的密友,是觀衆所喜愛的熒幕情侶。

今次新劇他們仍然是一對,二人已經為新劇開工,更於社交網大晒合照,陳山聰留言:「今次雙K回到60年代泰國,能否開花結果仲係未知知數,但肯定擦出更大嘅火花,連棘(陳山聰飾)、金福妹(姚子羚飾)一切準備就緒。」

山聰受訪時指劇中主要打詠春加泰拳,難怪早前跟盧惠光學泰拳。而子羚練功都打到瘀晒,她謂:「今次我會用兵器,所以同之前《同盟》打的好大分別,我係峨眉派,用嘅兵器係峨眉刺。」

 

 

 

 

 

 

 

(ig / 綜合報道)