【C君患重型地中海貧血】未婚妻黃天頤樂觀面對:唔代表人生玩完

廣告

廣告

組合農夫成員C君日前宣布向DJ女友黃天頤求婚成功,今日黃天頤現身活動時表示兩人會於今年底結婚。
「唔想太急,因為聽人講好多嘢要籌備。」問到男友求婚時,她可有感動到喊?

她坦言:「一開始我冇喊,但見到佢眼濕濕,我就忍唔住喊。我都有啲估唔到,平時佢口才好過我,但求婚時口窒窒,而且拍拖咁耐好少見佢喊,所以令我有啲驚訝,原來真係會咁激動。」

至於生育大計,天頤稱暫未有打算,揚言自己較傳統,會婚後才造人。有網民稱C君患有地中海貧血症,不宜生小朋友。

C君出世時已患有重型地中海貧血,C君接受訪問時,亦有提及這病,他表示父母都有地中海貧血病源,遺傳了給他,他當年每天都要進出醫院,又經常到醫院接受輸血。

C君指現時演藝事業時間不穩定,安排輸血較為彈性,若情況許可,不用4星期就去輸血,C君又表示若然要繼續接受輸血,也不會覺得辛苦。雖然他患有此病,且經常要輸血,但他一直以樂觀態度來面對,很多人甚為欣賞他!

童年時的他當時說:「平時要嚟配血,唔配血你冇血輸,咁放學時走去配血,人哋放學時去打波,我要去配血,幾煩,不過唔係幾辛苦,唔返嚟輸血會死,梗係返嚟輸血啦。」

未婚妻黃天頤回答:「其實依家嘅科技係可以預先檢查BB係咪有呢個病,而且我哋都想講畀大家知,有呢個病唔代表人生就此玩完,C君就係一個例子,雖然佢有地中海貧血症,但都可以為大家帶來歡樂。」黃天頤不僅接受未婚夫患病,且從對答中透露出會與他一起面對未來的人生。

 

 

 

 

(綜合報道 / on.cc)