【受傷都要照做】鄭伊健:第一日隻手係郁唔到

歌手鄭伊健在紅館舉行尾場演唱會,騷後在後台舉行祝捷儀式。

受訪時他表示右手韌帶撕裂的傷勢幾嚴重:「做咗兩場嗰個表演(倒掛),另外四場就用其他嘢嚟搭救, 冇辦法呢啲係意外。(依家受傷情況點?)唔理㗎啦,受傷都要照做,慢慢等佢康復。(覆診?)冇,其實都係休息,個show仲會做巡唱,4月開始去美國、澳門、內地等地,要盡量keep好啲,再做番個表演。(醫生話幾時先好番?)我諗有排。(點樣治療?)唔好郁佢,紮住隻手會好啲,入面全部都係瘀血。」但笑言今晚慶功都會飲酒。

講到剛才踩上台時半隻腳踏空,伊健猶有餘悸表示:「爭啲跌咗落去,舞台上嘅嘢好難講,要賣力係會有少少危險,今次個台好靚但有危險,總之冇事發生就得,嗰個高度就算有咩事最多都係唔好睇,唔會有啲太嚴重嘅嘢。」講到太太蒙嘉慧很捧場,他表示:「佢唔使睇足咁多晚嘅,有時喺台下面。」

相關新聞:【仲特意為阿Sa…鄭伊健:諗番當時同緊邊個拍拖】https://goo.gl/Ey7LnC

問到太太怎樣照顧受傷的他?他笑言:「你估我依家跛咩?第一日隻手係郁唔到,但第二日隻手開始郁到,瘀血出番嚟。」

講到唱歌送給爸爸時感觸,他表示:「不嬲覺得好感動,屋企人一直好casual,我想做咩就做咩。」講到尾聲他有一幕感觸落淚,他謂:「真係唔知點解,觸動到就去做。」提到覺得這六年香港變得很快,他表示:「唔使講得太白,大家開心就得,依家大家太易就着火,所以想有一晚畀大家輕鬆吓,諗吓自己可以點樣處理,我都諗咗好耐。」

(on.cc)