【一直都係黎姿最強後盾】馬廷強真係超貼心!

47歲的黎姿(現名黎珈而/英文名:Gigi)於08年嫁給身家上億的商人馬廷強,並生了一對8歲孖女及6歲孻女,二人結婚11年依然好恩愛。

日前黎姿與老公馬廷強現身中環置地廣場,但不是二人世界,而是相約4位女士疑似洽談公務。

當日下午5時左右,貴為上市公司CEO的黎姿一身行政人員打扮,化上淡妝,樣貌零瑕疵,同以前做演員時候一樣咁省鏡。

黎姿與同行女士在商場內行了大約20分鐘,她拿着一張紙邊行邊講,有時會駐足指手劃腳,其他人即圍住細心聆聽,而老公則坐在輪椅上尾隨在後。

馬廷強好貼心,見大家行到有點倦意,即建議到附近餐廳坐下「醫肚」。

他們最初選擇露天位置,但因為只能坐4個人,之後轉到室內。黎姿早前透露自己有老花,她一坐低即戴上老花眼鏡,繼續拎住張紙不停講、不停講。

其間有人發現記者,黎姿起初有點愕然,問是否傾公事?她說:「唔係,朋友傾偈啫。」

同枱全部女士,馬廷強似乎有點納悶,大約6時便撇低老婆先行離開。馬廷強獨自坐電梯去到置地文華酒店旁等上車,其間自己企起身,等了一會司機便落車幫手拎輪椅到車尾箱,而馬廷強則自己上車,他還禮貌地說:「天氣凍番又落雨,小心冷親呀。撞到朋友啫,我哋傾偈咋。」

其實馬廷強一直都是黎姿的最強後盾,有傳當年二人結婚,馬廷強以7,000萬 港幣購入位於西半山的蘭心閣複式單位,作為送給黎姿的結婚禮物。

有指黎姿的弟弟黎嬰在07年遇上車禍,昏迷3個月差點變植物人,令黎家上下都好徬徨,幸有馬廷強在黎姿身邊給予無限量的支持,亦替其渡過難關,讓黎姿感動不已,當時已認定他是可以付託終身的好男人。

(apple daily)