【拍劇暴曬中暑休克】朱晨麗:以前我好似隻牛咁捱得,但…

無綫花旦朱晨麗(朱朱)近日忙於拍攝無綫新劇《大醬園》,據悉由於劇情牽涉製作豉油工序,故外景頗多,朱朱為求演出神似,經常唔錫身落手落腳去洗缸,由於天氣愈來愈熱加上休息不足,日前她於外景場地突然休克暈倒,要麻煩工作人員幫她即場撥扇及搽精油降溫,最後更驚動監製到場地慰問!

對於暈倒,朱朱接受訪問說:「以前我好似隻牛咁捱得,但今年天氣特別熱,加上近呢3年自己除咗拍劇,真係冇乜點放過假,近期都發現身體的確弱咗好多,而當日又冇乜瞓過,結果搞到曬一曬就即場暈咗。」在中暑暈倒之前,她已感覺到有點不舒服,之後就不知不覺暈低。

對於監製梁材遠聞訊後特意前來慰問,朱朱說:「估唔到搞到咁大陣仗,其實呢套劇大家合作得好開心,有時趕戲好辛苦,一眾女演員好似我同楊卓娜咁,會排隊按摩,幫彼此減壓,之前又寓工作於娛樂齊齊包糉應節,真係好有愛。」

(on.cc)