【白色強人劇透】「奸角」郭晉安:個個喊晒

藝人郭晉安到電台宣傳劇集《白色強人》,表示今次演的反派跟之前不同:「慢慢劇情會發現係冤枉咗我,以前我做嗰啲奸角係為自己,但今次係冇個人利益。」

他又謂姜大偉演的院長的奸戲是含蓄,而他的戲就是放射性較大。他亦劇透姜大偉劇中有絕症要做大手術,最後更昏迷:「而我有份幫佢做手術,觀眾可估下我究竟係幫佢定害佢,大家會知冤枉我,個個喊晒。」

他又謂劇中有新嘗試,會做一些以前禁做,但現時可以做番的事,就是吸煙,笑言:「劇本寫我要食煙,所以我就照食,但唔知嗰場有冇剪到。大家本身以為我唔會食,所以都冇準備夠煙,得5、6支煙,但要拍唔同角度,最終現場湊夠20支,所以要喺20 take內完成。」

問到仔女可有捧場睇劇?他表示囡囡怕血,囝囝就謂未睇得明,待長大後就會一次過煲番他以前的劇。講到暑假,他表示會獨自帶囝囝歐遊20日,因老婆歐倩怡要返夜校,囡囡就太細:「今次係第一次帶個仔去旅行,去20日都推咗幾個job,經理人都唔敢講推咗幾多錢,但父子情重要過賺錢。」

白色強人劇透:

 

第九集(06/20)
唐明私下為仲學施手術,可惜在切除腫瘤時,發現癌細胞已擴散至脊椎,被迫終止手術。眾人深知需要逸滔出手幫忙,仲學方有更大存活率。靄寧力勸父親放下醫改成見,可惜仲學一意孤行,拒絕讓逸滔作主刀。逸滔向唐明坦然知道仲學現況,唐明邀請逸滔參與聯合手術,逸滔提出唯一條件。唐明暗中聯絡銘章,更向明成北管理層公開仲學病情。銘章施壓要與仲學提前解約,仲學知道騎虎難下,手術前要求以明成北院長身份,作最後一次講話。

第十集(06/21)
仲學手術前託付榮業,要他再拉攏唐明與逸滔爭奪明成北院長之位;榮業亦提醒唐明認清逸滔爭權的目的,唐明為此深思。靄寧憂心仲學情況而不在狀態,逸滔決定由學祈接任副刀。仲學手術後出現迸發症昏迷不醒,逸滔反覆思量手術程序細節,以求找出端倪。唐明懷疑逸滔假公濟私,藉故向洛雯了解逸滔的為人,洛雯卻堅信逸滔的專業。海生於逸滔往醫發局會議前,暗中與他會面……另邊廂,急症室因儀器不足,令一名低溫症病人失救致死。

(綜合報道)