【無刪減戲份播足30晚】黃心穎擔正劇傳將為今年台慶劇 十月初啓播

由藝人鍾景輝、吳岱融、蔣志光、張振朗和黃心穎主演的無綫劇集《牛下女高音》之前因黃心穎偷食人夫許志安事件而被抽起,及後又有指會安排江嘉敏頂替黃心穎一角重拍,可惜最終重拍無望,像似永不超生一樣。
但最近有消息指,《牛下女高音》最後居然擊敗了其他劇集如《C9特工》、大陸劇《鳯奕》,成為台慶劇之一,並鐵定於10月7日晚上八時三十分播出,一共三十集。據聞,黃心穎可能會回歸幕前。
而《牛下女高音》監製黃偉聲接受傳媒《東網》獨家訪問,提到此劇是黃心穎放生第一役,問心穎是否會返港配合宣傳?黃偉聲謂:「我點搵佢呀!我都搵佢唔到。(公司有冇甚麼指示?)公司冇講過啲乜,冇話唔畀佢宣傳,不過我曾經Whatsapp過佢,通知佢個劇出街嘞!但佢都冇覆我。而且我哋呢套劇主要嘅戲都唔係喺佢嗰度,係喺鍾景輝、蔣志光唱家班嗰度。」他坦言上周五才接獲通知:「啱啱先完成宣傳短片、開完會,淨番幾個禮拜,都比較急。(心穎返嚟協助宣傳? )佢都唔喺香港。」
安心事件爆出後,曾傳女主角改由江嘉敏擔任~
問到女主角缺席宣傳,會否有影響?黃偉聲表示:「其實套劇最主要係講鍾景輝搵返7個四十幾年冇見嘅徒弟,大家重溫以前唱歌嘅快樂時光,呢個先係主線,而佢哋一齊去搵好好聽嘅女高音。(女高音唔見咗?)女高音可能係車婉婉、羅冠蘭都得㗎。」問到可有刪減心穎戲份,他表示:「完全冇,足本版30集。」
鍾景輝和張振郎亦是劇中主要人物之一~
而演員之一的韋家雄亦現身電視城化妝間,韋家雄對於劇集終見天日大感高興,且謂:「抵我將僅有幾個chord都攞埋出嚟,我會自彈自唱嘅。」
(綜合報道 / on.cc)