【大蝕150萬!】莊思敏為保員工 平讓餐廳止結業之災

藝人莊思敏(Jacquelin)經營的點心店以卡通人物的點心造型作招徠,每隔兩、三個月便會轉換主題一次,憑創意吸引不少食客及遊客打卡,今年初她更露口風稱正物色店舖開分店。然而,近月社會動盪,不少食肆生意大跌,Jacquelin的點心店亦未能幸免於難,有傳已經易主!
她接受訪問時坦承食店已被收購。她表示,因食店位於遊客區,非常依賴遊客幫襯,但近月受社會事件影響,旅客大減,雖然已積極尋求方案望渡過時艱。Jacquelin說:「一直都想堅持做落去,但我哋皮費重,香港人工貴,業主又唔肯減租,三個月就蝕咗150萬,所以最終頂唔住,要賣盤。」
她慶幸開業以來一直有錢賺,業績不錯,加上卡通點心這個賣點獲買家賞識,故在逆市下也有買家願意接手。

(網上圖片)

對於之前的心血全付諸流水,她亦感可惜,但認為有人買盤承接總比結業好,最大安慰是40多名員工不用失業。她說:「我哋算係平讓,因為想對方繼續用番我哋嘅員工同理念,依家無論個名同創作理念都係賣斷畀佢哋。(有冇蝕錢離場?)冇,因為之前一直都係賺,係最近先蝕啫!」
(綜合報導/on.cc)