【太重男輕女】奶奶唔鍾意B女 要佢著舊衫:放工唔想仲要討好條八婆

婆媳糾紛一直是不少家庭存在的一大疑難,最近有網民於社交網大數奶奶重男輕女。

該名女網民在社交網站facebook群組「同住奶奶好惡頂」投稿,作者指自己懷孕後,奶奶得悉她肚裡的BB是女仔,「即刻黑面,同話d親戚唔中意女仔(明顯係佢自己唔中意),又話個女以後執舊衫著就得。」該名女網友即時嬲爆,直斥奶奶太重男輕女,對一個未出世的小生命 「咁講野真係好衰」,又訴苦指平時比奶奶刻薄。

不少網民替將出生的BB女不值,直斥該名奶奶「好衰」、「重男輕女」、「你都係女人」,更有人叫事主「盡量避開你奶奶」、「睇開一點」、「自己鍚個女就得」。

該名女網民又稱,她奶奶事後態度有變,說「可能(佢)驚咁講野都激嬲我老公,就加倍「關心」我。」不時以手機傳訊息,要該名女網友回覆,令她感到好大壓力。該名女網友又指,「明明佢重男輕女,咁點解咁緊張我陀b既野呢? 我覺得係因為以後我同老公同bb真正組成一個家庭,可能驚佢仔已完全獨立脫離」。

網民對事件議論紛紛,留言斥該名奶奶「好衰」、「現今仲會重男輕女?!」、「盡量避開你奶奶啦」、「睇開一點、自己鍚個女就得」、「你自己愛個女就得」。

 

 

 

 

 

(facebook / 綜合報道)