【波士媽媽】避炎一個月帶二仔買玩具 張栢芝時裝店停業不停薪

近月新冠肺炎持續擴散,人人自危不敢外出,零售業成為重災區,不少時裝店要求員工放無薪假,暫時停止營業。
不過,張栢芝(Ceci)位於中環的時裝店,昨日卻仍有員工在內工作,問及栢芝經理人時,她表示店舖已於農曆年前休息至今,職員只是回去打掃:「疫情最初爆發嘅時候,Ceci已經叫員工唔好返去開舖,安全最緊要。(要員工放無薪假?)唔會,最緊要員工健康、安全。(但有員工返舖頭?)佢哋好好,自發返去幫手執吓嘢,令舖頭保持整潔。Ceci有叫佢哋就算返,都要搵啲冇咁多人嘅時候返去,減低風險。」
時裝店一月中開始已暫停營業,至今差不多一個月,舖租加上職員的薪酬,至少要用六位數字,即變相更是「硬蝕」六位數!
栢芝除了做個好老闆,讓員工放有薪假留家休息,自己亦由上月21號開始,留家「避炎」,但小朋友「閉關」近一個月難免悶到慌,育有3子的栢芝昨日就帶二仔Quintus出街。
她在instagram的限時動態分享兩母子出街的過程,片中見他們做足防疫措施,戴上口罩,又消毒火酒不離身,Ceci說:「太耐冇出街,依家第一次出去,去玩具店買玩具,個仔好開心!」
Quintus亦笑說:「好開心!」栢芝續說:「我哋用10分鐘快速搶購玩具,然後走!」Quintus在這個「快閃」玩具店的過程中掃走幾盒玩具,當中還有一架BB玩具車。
(綜合報導)