【比佢激死】手機跌座廁工人姐姐竟插落米 僱主感無奈:我唔問都唔會知

非常時期,大家的個人衛意識都突然提升了不少,不論是養成了戴口罩的習慣,或是會記得勤洗手這個點,不過近日有網民爆出自家的工人姐姐卻不是那麼衛生,導致全家人都心慌慌…

日前,在facebook群組「外傭僱主必看新聞訊息」當中,一位網友分享了自家工人姐姐的行為,指姐姐將手機跌入座廁中,而因為常見網上教學是叫大家手機若濕了水,即把手機放進米缸中,這樣就可以等米倒吸乾手機的水份,以便救回手機。

不過,在這個時期,莫講是米,相信大家都還記得不久之前,大批市民為了儲糧,一同走到超市「搶米」,貨架上的米一瞬間就買光了,更造成了一段時間的「恐慌」,而更重要的是,現時細菌無處不在,若掉進座廁內沾了水,都不知道那「水」會否含有細菌;再者,事實上據統計,手機的含菌更是遠超過廁板…

其帖文中,更指姐姐是將濕了水的手機放進了新開封的米中,令僱主直言「冇任何嘢裝起部電話,直插放入包新米度,真係畀佢激到暈低。」;頓時無言以對,「咁啱只係我問佢電話點,佢先再講起電話放咗落包新米度,如果我唔問佢應該唔會講。」

網民看過事件,直指外傭衞生意識極低,「呢個時侯要教育衞生,佢覺得冇嘢的話,叫佢攞個蘋果跌落廁所,之後叫佢食咗佢」,「所有工人都係一樣,部電話有事就好似世界末日咁,會諗盡方法絕地求生」。亦有人戲謔稱:「雖然知你好唔開心,但睇完真係好好笑,sorry…」。
(綜合報導)