【12分鐘的自白】 成龍:做錯咗一件全世界好多男人都會做錯嘅事

   

17歲嘅吳卓林,日前一句「I’m gay」,公開認戀年約30歲嘅加拿大網紅Andi,身為母親嘅吳綺莉都接受愛女嘅性向,喺微博留言:「No matter how,love you always. Bless ​​​​」以示支持卓林。

卓林係吳綺莉為成龍所生嘅私生女,早於99年2月,成龍同吳綺莉傳出緋聞,兩人均矢口否認,又話關係只如兄妹。當時有周刊拍得成龍送吳綺莉返回舊山頂道的寓所;事後問兩人是否拍拖?成龍謂:「o依家啲報館嘅採訪手法似乎有啲問題,成日搵狗仔隊跟明星,其實外國都有好多狗仔隊,但唔同香港嗰啲,人哋外國狗仔隊會證實咗先寫,但香港就係『屈字堆』。我哋香港嘅電影界同報界應該要團結,惡性競爭先會令到生靈塗炭。」

同年10月,驚爆吳綺莉懷孕四個月,當時成龍笑笑口謂:「做乜問我啫!」記者再問:「有消息話吳綺莉大肚,傳嗰位武打明星係你喎?」成龍謂:「係咩?我都唔知點解。佢(指吳綺莉)都冇話係我。唉,係咩?是但啦,你鍾意點寫就點寫啦。嘿!好吖,我終於可以打低鄭伊健,成為頭條啦!」

成龍講完呢番話不足一星期,腹大便便的吳綺莉接受鄭裕玲主持的《全線大搜查》獨家訪問,問及成龍是否BB經手人,吳點點頭,單方面承認腹中塊肉是成龍的骨肉,而向來經歷慣風浪的成龍大哥,當時身在日本,對傳媒左閃右避,手足無措。

11月10日,成龍喺機場富豪酒店舉行記者會,笑容滿面高舉招牌「V」字勝利手勢,走勻全場,俾傳媒拍照5分鐘,態度合作,然後開始其為時約12分鐘的自白。成龍於訪問時,承認自己做錯咗一件全世界好多男人都會做錯嘅事,並聲稱自己係一時貪玩,更揚言如果BB係佢,佢一定會負責。

(東方日報)