【約滿後離巢發展?】陳豪:我做咁多決定都係為咗屋企

藝人陳豪接受電台主持梁泰來訪問,談及太太陳茵媺三年抱三,成為「生仔教主」的生活。

陳豪和陳茵媺拍拖兩年便結婚,隨即誕下兩子一女。陳豪表示不認為自己是個有情趣的男人,甚至有時候會忽略太太:「我本身自己都唔係好浪漫,只係一個好普通嘅男人,坦白說有時候都會忽略咗太太。」

為此陳豪覺得更應懂得維繫夫妻之間的感情,所以他會確保每年都能跟太太去一次只有他們二人的旅行:「夫妻嘅感情就係需要大家攞時間出嚟,攞出大家嘅精神,真係去做一啲好似拍拖(嘅事),make sure我哋每年都有一個我們自己嘅trip。」

至於續約無綫一事,講到有指他在約滿後有意離巢發展,他坦言續約這個決定,以至現在所有決定都是為了家庭着想:「其實我做咁多(決定)都係為咗屋企,希望佢哋有個更加舒服、更好嘅環境之下畀小朋友長大,畀佢哋冇壓力下成長。」留在無綫,令陳豪較為容易騰出更多時間陪伴仔女。他亦笑言喜歡黏住他們多於他們喜歡黏住自己:「我當然希望自己嘅小朋友喺身邊,盡量黐得就黐啦!成日都覺得我想黐佢哋多過佢哋想黐我!」

(on.cc東網)