【結婚18週年加生日】姜皓文同老婆一次過慶祝!

藝人姜皓文(黑仔)與太太殷寧同樣於10月底生日,加上今年是結婚18周年,於是決定開Party「搞大佢」,邀請了林建明、張啟樂、寶珮如、羅天池、Kawaii等數十名好友,浩浩蕩蕩一齊到馬來西亞檳城度假!一眾好友不停為兩夫婦送驚喜,安排了反串化妝舞會、自製黑仔專屬生日歌及舞蹈,令姜氏夫婦整個旅程又喊又笑。自言是鐵漢的黑仔,聽到張啟樂為他作曲填詞的生日曲後,即場感動落淚,氣氛又Warm又搞笑。

黑仔表示太太喜歡旅行,平日一有空檔都會跟太太出埠,這次更跟數十位老友一齊飛,他說:「我最少識咗佢哋10年,有啲仲識咗30年,全部都係喺演藝生涯上最支持我嘅好朋友,有咩喜慶事大家都會一齊慶祝,但咁大型連續幾日咁多活動,都係3、5年先搞一次 。」

今年姜氏夫婦生日兼結婚18周年大日子,首先由機場跳舞掀起序幕,黑仔見到一班平日連運動都少的老友,竟然為他們事先秘密排練舞步作禮物,實在非常感動。

到達檳城後的派對主題是「反串」,殷寧笑說辛苦了一眾男生扮女人:「大家帶齊cosplay衫過去,又黐假睫毛又搽指甲油,我扮日本武士就好Easy。」黑仔表示自己扮日本藝妓,但假髮其實是美少女戰士。林建明則戴眼鏡穿西裝扮昆頓塔倫天奴電影中的黑幫,又有人以阿拉丁、裝修師傅、旗袍look上陣,大家玩得興起時甚至互咀。玩遊戲輸了的朋友要接受忌廉拍臉機大懲罰,不過寶珮如、Kawaii等人實在太瘋狂,自己直接用手塗忌廉上臉,結果黑仔中招玩到一面忌廉。

而整個旅程高潮是張啟樂與一眾好友,趁黑仔在餐廳切蛋糕時,齊聲唱出張啟樂作曲填詞的生日歌《萬壽友姜》,歌詞提到祝黑仔做影帝、拍更多好戲,更指跟姜皓文做朋友是福氣,結果令黑仔當場落淚:「我同朋友講自己唔會喊,點知最後都係感動到眼濕濕。」

與太太結婚18年依然恩愛,姜氏夫婦竟互口同聲說相處之道就是嗌交,姜太更笑指自己經常鬧黑仔:「相處咁長時間,唔同老婆嗌吓交好悶嘛!」雖然口是這樣講,但愛妻號黑仔其實已在檳城買了七位數物業送給老婆,回港又將會於新片飾演跨性別人士,希望如生日歌歌詞一樣日日拍好戲。

(on.cc東網)