【14款安全奶粉清單出爐】睇添加成分時要小心!

有睇開MYBB嘅你哋一定對生物科技公司水中銀嘅「小魚親測平台」唔陌生,之前佢哋發布咗好多大家日常生活中都會用到嘅嘢測試結果,就好似牛奶、潤唇膏、BB霜、食用油等等。今次測試嘅就係各位媽媽都好關心嘅BB奶粉!但就集中喺較大嬰兒配方奶粉,亦即2號奶粉,適合6-12個月大嘅BB飲用~

而測試結果顯示,所有抽樣奶粉均通過安全檢測要求,當中14個樣本為綠魚(代表品質卓越)、2個樣本為黃魚(代表基本合格)。水中銀首席執行官杜偉樑先生指出綠魚同黃魚嘅分別在於三重測試中的斑馬魚胚胎急性毒物測試,根據國際多份毒理研究報告及產品數據庫資料支持,懷疑係樣本當中一些主要成分於單獨或混合效應下產生了毒性反應,建議各位爸爸媽媽選購奶粉時認住綠魚標誌!

究竟有邊幾款奶粉得到「綠魚」嘅評價呢!?即睇清單:

而註冊營養師李德勝先生都分享咗點樣揀適合BB嘅奶粉:「母乳是嬰兒首選的營養來源,能覆蓋初生嬰兒首半年發展需要的所有營養素。然而,若母親未能餵哺母乳,可選擇合適的嬰幼兒奶粉取替。一般而言,初生至6個月大的嬰兒,可飲用以牛奶製成的『初生嬰兒配方』奶粉,但謹記不可胡亂食用高蛋白『較大嬰兒配方』,因為高蛋白奶粉對新生嬰兒的腎臟造成負荷,可引致腸道炎甚或是腦部受損的情況。6至12個月大的嬰兒可視乎各方面發展狀況選擇初生至6個月『初生嬰兒配方』或6-12個月『較大嬰兒配方』。初期,奶仍是主要營養來源,當引進流質及固體食物(輔食)並逐漸增加分量後,可逐步減少奶分量。一歲後,均衡及多樣化的固體食物能取代奶成為主要食糧,幼兒可轉飲全脂牛奶(以超高溫處理 UHT Processed),補充足夠脂肪幫助成長。」

李德勝先生又提醒,經高溫處理的牛奶可致使當中的水溶性維他命流失,減少營養吸收。另外,由於嬰兒的免疫系統並未發展成熟,容易對牛奶的蛋白質出現過敏症狀如濕疹,建議牛奶過敏、腸胃敏感及乳糖不耐受者均可選擇以豆奶代替。

奶粉的主要營養成分為蛋白質、脂肪、碳水化合物、維他命及礦物質,能通過國際標準大規模生產的奶粉均含有最基本的營養素。然而,市面有些奶粉標榜加入必須成分以外的其他成分,以模仿母乳的營養成分或配合嬰兒發展需要,如益生菌、核苷酸、牛磺酸、氨基酸、低聚糖,多聚糖和聚葡萄糖等,其實是非必要成分。

其實奶粉所標榜的添加成分未必越多越好,因為某部分添加成分的含量其實很少,另外有些添加成分屬合成而不是天然,如維他命A、B或C,嬰幼兒未必能夠完全吸收合成成分。因此,家長可按常根據食品法典委員會標準選購含均衡營養素的奶粉。奶粉中亦常加入標準分量的添加劑,如乳化劑、穩定劑及酸度調節等,對嬰兒食用無害,家長無須擔心。

 

今日水中銀同羅兵咸永道中國內地及香港正式成為戰略合作夥伴,透過緊密嘅合作可以建設全面產品安全質量管理體系,提升產品質素,同時又可以幫助大眾更了解自己用嘅嘢究竟安唔安全,希望可以令大家買得放心、用得放心,呢樣亦都係水中銀嘅願景。生物科技聽落好似好難好複雜,但其實好有用!就好似佢哋嘅名水中銀咁,用水中嘅銀針(魚胚胎)幫大家測試下有冇毒!

杜偉樑先生仲分享嚟緊仲會測試孕婦保健品!有興趣嘅媽媽、準媽媽就要記住留意啦!

(水中銀小魚親測平台)