【除咗袁偉豪張寶兒之外】佢都博曬命儲緊老婆本準備娶…

昨日袁偉豪張寶兒傳來好消息,兩人拍拖一年多,早已認定彼此是對方終生伴侶,並計劃明年共偕連理。

除了他們之外,可能還有這一對有喜事發生!

人前相當恩愛,雖然女方貴為父親擁8億身家的拿督千金,但也不介意與男友兩份捱。然而楊明近年終於上位做小生,一劇接一劇,但入行接近20年的他深知娛樂圈工作被動、缺乏安全感,早已與朋友在馬來西亞投資服裝生意,雄心壯志的他再與好友合資在荔枝角搞燉湯店,目前試業兩個月,主攻工業區OL市場,夠晒前景滾大「老婆本」!眾所周知,思明家底厚,但從不揮霍,拍拖後亦隨男友一樣轉以隨性打扮,平時都好慳儉!

現年37歲的藝人楊明與莊思明拍拖兩年

最近就拍到思明接載楊明由寓所抵達荔枝角,一起往燉湯店巡視業務!正值午膳時間,全店都擠滿客人,更有不少客人等外賣,老闆楊明見狀即時變身店員,換上制服幫手,思明亦體貼地乖乖坐到角落,隔遠欣賞男友努力的背影。見到男友在吧台內熱得滿頭大汗,思明即向男友揮手示意,之後更上前幫他抹汗,楊明即時冧笑,真係再辛苦都值得!

個多小時後人潮散去,小兩口終於有機會互動,「老闆娘」上身的思明指一指高處的餐牌,楊明即時搬梯爬高左抹右抹,思明亦緊張扶實梯邊傍到實。
待二人忙完一輪,楊明拿自家湯水給思明品嘗,思明一口接一口,更親手餵男友飲,愛心靚湯果真甜到漏!

榮升老闆的楊明,提到在店面做「生招牌」時笑說:「都係間唔中落去幫頭幫尾,目前都係熟習樓面啲執餐工夫,廚房入面仲係乜都唔識,都係我拍檔負責食物同燉湯。開店前有大家開會,研究邊啲湯水有功效、有益啲。」他透露為新店投資六位數字:「都有計劃短期內再開分店,希望喺寫字樓區開到店畀街坊試。」是否趕儲老婆本?楊明即笑言:「盡力啦!盡力啦!」看來已經認定女方,準備儲老婆本迎娶思明了!事實上,莊思明的拿督父親莊寶坐擁8億身家,單是三姊妹在港的山頂大宅也過億,難怪楊明要努力儲錢。

當日楊明受傷…
思明第一時間探男友,足證二人一往情深。

思明事後受訪,提到以「老闆娘」身份視察,她說:「間店我冇份㗎,係佢同朋友夾份,我好少落去,佢耐唔耐就會去幫手,特別係午飯時間,真係會做到踢晒腳,佢都唔好意思靠拍檔打理晒間舖。」問到會否與男友合資?她笑說:「做飲食好難,特別係好難請到好店員,戥佢搵到好拍檔、好店員開心。我哋都鍾意買衫,或者第時一齊做吓時裝生意。」

 

 

 

 

(on.cc)