【染登革熱之苦】中招壯男:如同百歲老人有接近死亡感覺

登革熱威脅升溫,本地感染個案已增至18宗。政府加強滅蚊,醫管局嚴陣以待。有指登革熱病徵不算嚴重,一般亦不會有重大死亡風險。然而只有中過登革熱的患者,才知患登革熱之苦。有過來人把自己10年前染上登革熱的經歷寫下來,形容當時「有接近死亡的感覺,爭少少就與神同行」。他呼籲市民勿輕視登革熱疫情,「小心白紋伊蚊、小心偽大使。」

原文如下:

話說小編之一,十年前都中過一次登革熱…

當年小編大好青年,經常運動,籃球足球每次打到熄燈,雖然唔係大隻仔,都肯定係鋼條仔,算係幾健康~一次入馬灣工作後,當晚頭暈身慶(㷫),以為不外乎感冒發燒。翌日去睇家庭醫生,食咗2日藥未見起色,以為處方藥力不夠,於是再到另一診所睇病,而當時小編已經病到七彩,出入已經需要家人攙扶。頭痛,身痛,眼窩一直疼痛。基本上全日卧床無力,無力起身,更加無力食野、咀嚼、無力飲水。年少氣盛嘅我,狀態同百歲老人無分別!家人買咗魚蛋粉比我,結果花費半小時先食到一啖,之後放棄食用灘(攤)喺梳化迷糊睡去…

剛好到咗周末,親友聚會,當我狀似奄奄一息,眾人發現唔妥+力勸,最終需要叫白車(救護車)入急症室。猶記得當日醫生話「未知咩病」,安排咗病床及吊鹽水,直到深宵情況好轉安排出院。(但絕未病愈,明顯仍然留有不同痛症)

過兩日,新聞發布發現首宗登革熱個案及第二第三宗懷疑個案。同日,醫院打電話叫我返去檢查驗血,方發現原來我就係患上「登革熱」(變相即是我先係首宗個宗,好彩唔使上報紙)我唔知道患上係「登革熱」還是「登革熱重症」,病情會急劇惡化。當時醫生同我講,第一次中登革熱,致死率唔算好高,但患者不幸再中,致死率可達50/50%(註:係當時醫生所講)所以小編真係一直都好驚再中呢個疫症,況且全天候防蚊,邊可能架!?

呢次病例絕對係小編生平病得最厲害一次,好彩年輕時經常運動,有足夠體魄抵抗一時。多年回想起都認真覺得「有接近死亡嘅感覺,爭少少就與神同行..」

我上網睇過政府網站對呢個疫情嘅資料,發現上面寫嘅嚴重性,同小弟體會到嘅嚴重性,稍有落差,當然我只係一介草民,沒有專業知識去質疑,#更加唔會突然扮健康大使咁無恥~唯有透過此post呼籲大家唔好睇少政府隱瞞/淡化疫情嘅可能(如2017大型流感超過320人死亡,比SARS還要多,政府一直淡化兼冷處理!)

總之唔好睇少「登革熱」、小心白紋伊蚊、小心偽大使。

(Topick)