【郭富城笑住話…】楊千嬅見到黎明囡囡即刻大叫!

藝人郭富城與楊千嬅出席新戲的開鏡拜神儀式。

城城表示今次首度與千嬅合作,飾演金融才俊:「我睇劇本時畀劇本打動,我同經理人小美講一定要接,叫佢唔好接其他嘢做住,好耐冇遇過一部香港電影畀我咁深刻體會,相信觀眾會好期待,而且啲演員個個好有份量。」他為該戲到了深水埗、旺角、廟街等拍攝,坦言平時很少到這些地區。

廣告

廣告

問到千嬅在戲中與城城的關係時,她表示比情侶更複雜,大家同是天涯淪落人:「係講香港貧窮線下無家者嘅故事,我哋每個人代表一個職業,好貼地,我對呢個題材都好好奇,我有去觀摩同實習角色嘅職業。」

除了該戲外,她現正拍攝無綫劇集《多功能老婆》:「我拍劇拍到一半,小美搵我拍電影,我覺得個劇本好有挑戰性,而且又有城城,萬梓良重量級演員,雖然拍劇拍到個人虛虛哋,我都照接。我真係入咗戲,冇瞓過覺,攰到對白都講唔到,城城話有黑眼圈就啱,唔好補妝。」

提到黎明公開了女兒的照片,千嬅見到時即大叫:「好似佢(黎明)!不過依家咁細睇唔到似邊個多啲,啲人初時都話我個仔唔似我,我點都話似我,生得咁辛苦。(同黎明對親家?)控制唔到,自由戀愛。」城城就笑言是開心事,但自己較為低調。

 

 

(on.cc)