【同郭可盈個女一樣】諸葛紫岐4歲資優生囝囝做學霸

昨日是新學年開學日,名媛諸葛紫岐(Marie)為培育已是資優生的4歲多囝囝薛華韜(Arthur)成為「學霸」,為兒子同時入讀兩間幼稚園,上午返完銅鑼灣學校後,下午接連往北角的國際學校上課!

上午10時45分,Marie親自接送兒子到達銅鑼灣維多利亞幼稚園,及至半小時後Marie與兒子步出。

之後Marie與兒子再往位於北角的漢基國際學校,穿上一身紅色校服的Arthur下車時更極為精靈醒目,一臉興奮紮紮跳步入校園。

事後Marie接受訪問時表示:「Arthur今年係讀兩間幼稚園,其實本來我想佢讀全日嘅,但佢又考到漢基,所以畀個仔自己揀,佢好有自主權,等佢自己做決定,佢最後選擇分開上、下午返兩間,等如返全日囉,其實佢返得開心就得喇!」

此外郭可盈的女兒林天若,早年亦是分上、下午同時入讀兩間幼稚園,如今她已就讀蔡繼有學校,新學年還被選為風紀隊隊員。

郭可盈及女兒 (資料圖片)

 

 

 

(ON.CC)