【囡囡鼓勵媽媽繼續勇敢去愛】《嫁到這世界邊端2》毛毛苦盡甘來

廣告

由陳貝兒主持的無綫節目《嫁到這世界邊端2》,感動了不少網民,好多人都話睇到眼濕濕,而經歷過婚姻失敗的貝兒,也是集集喊,佢自嘲「喊到這世界邊端」。

廣告

在昨晚播出的第三集,講述一個港女毛毛為愛甘願養一個失業瑞典男友Johan 12年的故事,節目一開始就介紹毛毛在很年輕時就誕下女兒,沒多久就離婚,港男都嫌棄她的過去。

廣告

每當説到觸動處就含著淚水,一句話也説不出來。

廣告

後來她在網上結識了現在的老公,但老公在香港12年都找不到工作,毛毛一個人要養父母、女兒及老公,生活很困難,連婚戒都是買幾百元的貨色,但堅持終於守得雲開,現在Johan在瑞典可以撐起整個家,而毛毛終於可以做少奶奶發展自己的興趣。

當時兩人只有24歲。

毛毛終於可以同老公拍攝婚紗相。

 

一家人開開心心合照

貝兒都有感受過瑞典文化

廣告
Johan當年帶埋自己的積蓄隻身到香港搵毛毛。

 

網民看完昨晚播出的內容後,都關心毛毛的女兒有沒有跟母親到瑞典生活,而貝兒今日就喺ig親自解答,她透露毛毛的近況:「毛毛而(依)家喺瑞典生活幸福美滿,仲話等緊做毛婆婆。毛毛之後喺 live chat 都有講到,囡囡其實已經20幾歲,係一位教師,有自己嘅職業同埋自己嘅生活,拍緊拖,好開心好有成就。毛毛一年幾前離開香港移居瑞典嘅時候都有問過囡囡嘅意向,囡囡唔捨得香港嘅朋友同份工,所以選擇留喺香港,為媽媽送上無限嘅祝福,鼓勵媽媽繼續勇敢去愛。」

毛毛結婚時因為經濟拮据,沒有拍婚照,貝兒專程帶了婚紗給毛毛穿上。

毛毛表示,當日失婚,到再遇到Johan,吃盡苦頭,全靠堅持捱過,加上有信仰支撐:「有把聲音同我講,只不過係一個考驗,冇理由做唔到。捱咗十幾年,一路見到老公好好。我離過婚,決定再結(婚),就一定唔會離。」她回想當年為何願為瑞典窮小子Johan付出:「我只係諗,假如佢係女仔,嚟到香港搵個男仔,我有責任照顧佢。」

主持陳貝兒都有同「新娘子」影相~

好多網民就留言表示「毛毛嘅愛同堅持真係好令人感動,祝福佢未來生活更安穩幸福」

貝兒好欣賞毛毛對愛情一份堅持,佢今日喺fb留言力撐毛毛同Johan:「一個男仔,要蛻變成長成為一個男人,可能真係需要時間。佢哋唔係唔成功,只係未成功。毛毛佢選擇相信,唔係因為見到希望佢先至堅持,而係因為佢堅持落去,所以佢見到希望。」

 

 

 

 

(綜合報道  / on.cc / apple daily)