【入行25年提名16次】50嵗視帝馬德鐘感激廝守38年太太張筱蘭

《萬千星輝頒獎典禮2018》昨晚舉行,「最佳男主角」由現年50歲的馬德鐘憑《跳躍生命線》奪得,入行25年的馬德鐘16次提名,今次首奪得視帝寶座!

 

《跳躍生命線》

他上台領奬時表示:「好開心,第一次攞!企喺度感覺係吃過苦先知甜,多謝無綫、所有支持我嘅觀眾、傳媒朋友。多謝珍姐(曾勵珍),冇你就唔會有《跳躍生命線》,亦冇麥在田(角色名字),你對我講嘅嘢會記得,以往我年少無知,依家會知喇。多謝樂小姐(樂易玲),咁多年無論高低起跌你都鼓勵我,仲要多謝《跳》劇監製方駿釗、編審,以及台前幕後,大家都演得好好,所以先感動到大家。我仲要多謝屋企人,相信爸爸喺天上面睇到,多謝我個仔,佢帶畀我好多快樂,多謝我太太,佢照顧得我同屋企好好,做藝人太太唔容易!」

感觸最深嘅係馬太張筱蘭。12歲就同馬德鐘相識嘅佢,當老公勇奪視帝寶座後於社交網發文,指本身為G4(要員保護組)警員嘅馬德鐘用足1/4世紀去證明畀自己睇佢係冇轉錯行!

太太張筱蘭首先恭喜老公攞獎,之後佢又講到其實自己一直都好相信老公嘅決定,話好慶幸可以同佢㩗手經歷過咁多,仲提醒老公要時刻保持感恩的心,回饋社會。字裏行間馬太張筱蘭真係非常感動,兩人廝守整整38年,同甘共苦,今次老公終於吐氣揚眉,好多觀衆同網民都替馬生馬太好高興!

原文如下:

「恭喜你成為視帝!雖然你要用1/4世紀才能證明我知道你是沒轉錯行,但我內心一直相信你的決定是正確的。非常感謝你不斷的努力和付出,願意改變自己,踏實地做好這專業,謙卑地接受生命。希望你能繼續自強不息,厚德載物。每天精進自己之餘,時刻保持感恩的心,用智慧和勇氣去迎接日後更多的挑戰,回饋社會。非常慶幸能與你㩗手經歷生活中發生的所有事情,無論是痛苦或美好,一切都是最好的安排!」

 

 

 

 

 

 

(綜合報道 / on.cc)