【曾與李麗珍四合四離】潘源良:到此為止㗎啦

去年再婚的潘源良將舉行二次唱作音樂會,預告屆時會「夫妻檔」表演,又坦言太太的出現令他展開人生新一頁!提到舊愛李麗珍,雖然兩人再沒聯絡,但他依然祝福對方,如此有情有義,難怪外界封他為「癡心情長劍」!

著名填詞人潘源良縱橫詞壇多年,又身兼導演、編劇及講波,熱愛廣東話的他決定二月中,在藝術中心與幾位音樂人舉行二次唱作音樂會,論盡社會民生,「貼地」又「貼心」,與大家訴說愛情、成長經歷等話題。對於二次唱作,他表示:「有啲歌唱出嚟大家共鳴就會好大,但嗰樣嘢對我嚟講係好懷舊,我覺得音樂可以不斷Update,點解歌詞唔可以?所以我希望呢樣嘢同廣東話可以引起大家多啲創作。」

提到去年9月與同為音樂人的太太Rita在加拿大結婚,他笑言屆時會一起上台表演:「希望到時合作唔會出現問題。」至於突然再婚,潘源良坦言:「最重要係遇到適當嘅人,大家都有睇見嘅方向,我就覺得我應該要咁做。」更指太太出現為他帶來改變:「始終係人生另一頁,有好多計劃、未來嘅打算,做好自己本分,同埋不時同對方討論、商量。」

重情重義的他曾與李麗珍四合四離,亦有傳他曾出錢照顧珍妹兩母女的生活,與筆下不少情歌一樣都是「癡心情長劍」,對此他坦言:「我係不斷希望向前努力同計劃嘅人,過咗去嘅嘢我通常只會記得好嘅,以前嘅嘢我會放低。」並坦言不會邀珍妹睇騷:「唔想有太多誤解,我當然祝福佢,希望佢開心快樂,但到此為止㗎啦,唔會再有啲咩邀請或連繫,對任何一方都唔公平,包括所有愛護我哋嘅人,唔想佢哋再喺呢個方向諗。」

(on.cc)